Версія для друку

АСКОРУТИН®

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ПАТ "Київський вітамінний завод", м. Київ, Україна

Міжнародна непатентована назва:

АТ код: C05CA51

Форма випуску: Таблетки №10, № 50 (10х5) у блістерах

Діючі речовини: 1 таблетка містить кислоти аскорбінової (вітаміну С) - 50 мг, рутину – 50 мг

Допоміжні речовини: Цукор, крохмаль картопляний, кальцію стеарат, тальк

Фармакотерапевтична група: Група вітаміну Р

Показання: • Дефіцит рутину та аскорбінової кислоти.
• У складі комплексної терапії захворювань, що супроводжуються підвищенням проникності судин.
• Профілактика застудних захворювань та зменшення симптомів грипу.
• Для підвищення імунітету.

Умови відпуску: без рецепта

Терміни зберігання: 4 роки

Номер реєстраційного посвідчення: UA/4875/01/01



ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

АСКОРУТИН®

 

 

Склад лікарського засобу:

діючі речовини: кислота аскорбінова, рутин;

1 таблетка містить кислоти аскорбінової (вітаміну С) - 50 мг, рутину – 50 мг;

допоміжні речовини:  цукор, крохмаль картопляний, кальцію стеарат, тальк.

 

Лікарська форма. Таблетки.

 

Таблетки круглої форми з плоскою поверхнею зі скошеними краями і рискою, світлого зеленувато-жовтого кольору з вкрапленнями.

 

Назва і місцезнаходження виробника.

ПАТ «Київський вітамінний завод».

04073, Україна, м. Київ, вул. Копилівська, 38.

Web-сайт: www.vitamin.com.ua.

 

Фармакотерапевтична група. Капіляростабілізуючі засоби. Рутозид, комбінації.

Код АТС С05С А51.

 

Комбінований лікарський засіб, дія якого зумовлена ефектами компонентів, що входять до його складу.

Рутин у поєднанні з аскорбіновою кислотою знижує проникність та ламкість капілярів (у тому числі за рахунок пригнічення активності гіалуронідази), зміцнює судинну стінку, зменшує агрегацію тромбоцитів, має протизапальний ефект, антиоксидантні властивості, бере участь в окисно-відновних процесах.

Крім того, рутину властиві такі ефекти як зменшення ексудації рідкої частини плазми та діапедезу клітин крові через судинну стінку; жовчогінний та легкий антигіпертензивний ефекти.

У хворих на хронічну венозну недостатність рутин призводить до зменшення набрякання і больового синдрому, трофічних порушень, зменшення або зникнення парестезій та судом.

Аскорбінова кислота залучається до багатьох процесів та реакцій: ліпідного метаболізму, синтезу колагену та інших білків сполучної тканини, метаболізму ароматичних амінокислот, реакції перетворення фолієвої кислоти у фолінову, метаболізму тирозину. Нейтралізація вільних радикалів аскорбіновою кислотою у поєднанні зі зменшенням проникності капілярів та підвищенням її абсорбції за допомогою рутину є особливо корисною для профілактики та лікування вірусних інфекцій.

 

Показання для застосування.

  • Дефіцит рутину та аскорбінової кислоти.
  • У складі комплексної терапії захворювань, що супроводжуються підвищенням проникності судин.
  • Профілактика застудних захворювань та зменшення симптомів грипу.
  • Для підвищення імунітету.

 

Протипоказання.

Підвищена чутливість до компонентів препарату, підвищене згортання крові, гіпокаліємія, гіперкальціємія, оксалатурія, схильність до тромбозів, тромбофлебіти, подагра, сечокам’яна хвороба з утворенням уратних каменів (при застосуванні у високих дозах), цистинурія, цукровий діабет, тяжкі захворювання нирок, непереносимість фруктози.

 

Належні заходи безпеки при застосуванні.

Лікування у великих дозах не проводять у хворих зі схильністю до рецидивуючої сечокам’яної хвороби. При застосуванні у великих дозах необхідний контроль функції нирок та артеріального тиску, а також функції підшлункової залози.

Всмоктування препарату може порушуватися при кишкових дискінезіях, ентеритах та ахілії.

Кислота аскорбінова може впливати на результати лабораторних досліджень при визначенні вмісту у крові білірубіну, активності трансаміназ, лактатдегідрогенази тощо.

 

Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Через вміст у препараті рутину його не слід застосовувати у І триместрі вагітності.

Вагітним та жінкам у період годування груддю перед застосуванням препарату слід звернутися до лікаря. Рекомендована доза аскорбінової кислоти у період вагітності становить 60-80 мг на добу. Призначення надмірних доз аскорбінової кислоти у період вагітності може призвести до симптомів її дефіциту у новонароджених.

У ІІ та ІІІ триместрах вагітності або у період годування груддю препарат застосовують за рекомендацією лікаря, враховуючи співвідношення користь-ризик. Необхідно ретельно дотримуватися рекомендованих доз і тривалості лікування та не перевищувати їх.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Даних щодо здатності препарату впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами немає.

 

Діти. Препарат застосовують дітям віком старше 3 років.

 

Спосіб застосування та дози.

Препарат застосовують внутрішньо, після їди.

З метою профілактики дорослим Аскорутин® необхідно приймати по 1 таблетці 2 рази на добу, дітям віком від 3 років – по 1 таблетці на добу. Курс визначається індивідуально.

З лікувальною метою дорослим приймати препарат по 1 таблетці 2-3 рази на добу, діти віком від 3 років – 1 таблетці 2 рази на добу. Тривалість курсу лікування – 3-4 тижні.

 

Передозування.

Симптоми: біль у ділянці епігастрію, нудота, блювання, діарея, свербіж та шкірні висипи, підвищена збудливість нервової системи, головний біль, підвищення артеріального тиску, тромбоутворення, гіпервітаміноз С.

При тривалому застосуванні у великих дозах можливе пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози, порушення функції нирок.

Лікування: промивання шлунка, застосування сорбентів, симптоматичне лікування.

 

Побічні ефекти.

З  боку травного тракту: при тривалому застосуванні у високих дозах – подразнення слизової оболонки травного тракту, печія, нудота, блювання, діарея;

з боку сечовидільної системи: гіпероксалатурія; при тривалому застосуванні високих доз – пошкодження гломерулярного апарату нирок, утворення ниркових каменів з оксалату кальцію; 

алергічні реакції:  дуже рідко – шкірні висипи, свербіж, набряк Квінке, кропив’янка, анафілактичний шок;

з боку нервової системи: головний біль, відчуття втоми; при тривалому застосуванні великих доз – підвищене збудження, порушення сну;

з боку серцево-судинної системи: погіршення трофіки тканин; при тривалому застосуванні у високих дозах – підвищення артеріального тиску, дистрофія міокарда, розвиток мікроангіопатій;

з боку крові та лімфатичної системи: при тривалому застосуванні високих доз – тромбоцитоз, гіперпротромбінемія, еритроцитопенія, тромбоутворення, нейтрофільний лейкоцитоз;

з боку обміну речовин: при тривалому застосуванні у високих дозах – пригнічення функції інсулярного апарату підшлункової залози (гіперглікемія, глюкозурія), затримка натрію і рідини, порушення обміну цинку і міді.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Абсорбція препарату знижується при одночасному застосуванні з ацетилсаліциловою кислотою, пероральними контрацептивними засобами, при вживанні свіжих фруктових або овочевих соків, лужних напоїв (мінеральні води). Аскорбінова кислота підвищує всмоктування пеніциліну, заліза, зменшує ефективність гепарину, непрямих антикоагулянтів, сульфаніламідних препаратів, антибіотиків з групи аміноглікозидів.

При одночасному застосуванні з вітамінами групи В відзначається взаємне посилення терапевтичної дії.

Препарат підвищує концентрацію у крові ацетилсаліцилової кислоти, посилюючи побічну дію саліцилатів (ризик виникнення кристалурії), бензилпеніциліну, етинілестрадіолу, тетрацикліну.

При тривалому застосуванні (більше 4 тижнів) препарат не слід призначати разом із серцевими глікозидами, антигіпертензивними препаратами або нестероїдними протизапальними засобами, оскільки він може посилювати їх дію.

 

Термін придатності. 4 роки.

 

Умови зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі не вище 25 °С.

Зберігати у недоступному для дітей місці.

 

Упаковка.

По 10 таблеток у блістерах.

По 10 таблеток у блістері; по 5 блістерів у пачці.

 

Категорія відпуску.

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату