Версія для друку

МЕКСИПРИМ®

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ЗАТ "Обнінська хіміко-фармацевтична компанія", м. Обнінськ, Російська Федерація

Міжнародна непатентована назва:

АТ код: N07XX

Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 125 мг № 10 (10х1), № 20 (10х2), № 30 (10х3), № 40 (10х4), № 60 (10х6) у блістерах

Діючі речовини: 1 таблетка містить етилметилгідроксипіридину сукцинату 125 мг

Допоміжні речовини: каолін, карбоксиметилкрохмаль натрію, целюлоза мікрокристалічна, повідон, тальк, кальцію стеарат; (оболонка): гіпромелоза, макрогол, титану діоксид, тальк.

Фармакотерапевтична група: Антигіпоксанти та антиоксиданти

Показання: • Тривожні розлади при невротичних і неврозоподібних станах;
• вегето-судинна дистонія;
• легкі когнітивні розлади різного генезу (при психоорганічному синдромі та астенічних порушеннях, зумовлених гострими та хронічними порушеннями мозкового кровообігу, черепно-мозковими травмами, нейроінфекціями та інтоксикаціями, сенільними та атрофічними процесами);
• порушення пам’яті та інтелектуальна недостатність у людей літнього віку;
• вплив екстремальних стресових факторів;
• алкогольний абстинентний синдром з перевагою неврозоподібних та вегето-судинних розладів.

Умови відпуску: за рецептом

Терміни зберігання: 5 років.

Номер реєстраційного посвідчення: UA/10375/01/01

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

МЕКСИПРИМ®

(MEXIPRIM®)

 

 

Склад:

діюча речовина: етилметилгідроксипіридину сукцинат;

1 таблетка містить етилметилгідроксипіридину сукцинату 125 мг;

допоміжні речовини (ядро): каолін, карбоксиметилкрохмаль натрію, целюлоза мікрокристалічна, повідон, тальк, кальцію стеарат;

(оболонка): гіпромелоза, макрогол, титану діоксид, тальк.

 

Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою.

 

Фармакотерапевтична група. Засоби, що діють на нервову систему.

Код АТС N07X X.

 

Клінічні характеристики.

Показання.

·         Тривожні розлади при невротичних і неврозоподібних станах;

·         вегето-судинна дистонія;

·         легкі когнітивні розлади різного генезу (при психоорганічному синдромі та астенічних порушеннях,  зумовлених  гострими та хронічними порушеннями мозкового кровообігу, черепно-мозковими травмами, нейроінфекціями та інтоксикаціями, сенільними та атрофічними процесами);

·         порушення пам’яті та інтелектуальна недостатність у людей літнього віку;

·         вплив екстремальних стресових факторів;

·         алкогольний абстинентний синдром з перевагою неврозоподібних та вегето-судинних розладів.

 

Протипоказання.

Підвищена індивідуальна чутливість до препарату, печінкова і/або ниркова недостатність, вагітність, період годування груддю, дитячий вік.

 

Спосіб застосування та дози.

Мексиприм® призначають внутрішньо. Терапевтичні дози, що застосовуються, та термін лікування визначаються чутливістю хворих до препарату. Починають лікування з дози 250-500 мг; середня добова доза становить 250-500 мг; максимальна добова – 800 мг. Добову дозу розділяють на 2-3 прийоми протягом дня.

Для лікування хворих з тривожними розладами, вегето-судинними дисфункціями та когнітивними порушеннями Мексприм® застосовують протягом 2-6 тижнів.

Для купірування алкогольного абстинентного синдрому Мексиприм® застосовують протягом 5-7 днів.

Курсову терапію препаратом Мексиприм® закінчують поступово, зменшуючи дозу препарату протягом 2-3 діб.

 

Побічні реакції.

Рідко – нудота, сухість слизової оболонки рота, сонливість, порушення координації, алергічні реакції, порушення процесу засинання, відчуття тривоги, емоційна реактивність, головний біль, підвищення або зниження артеріального тиску.

 

Передозування.

Симптоми: порушення сну (безсоння, в деяких випадках – сонливість).

Лікування, зазвичай, не потрібне, симптоми минають самостійно протягом доби. У тяжких випадках при безсонні рекомендується приймати нітразепам 10 мг, оксазепам 10 мг або діазепам 5 мг. Застосовують також дезінтоксикаційну терапію.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Препарат не можна застосовувати у період вагітності або годування груддю.

 

Діти.

Препарат не застосовують дітям.

 

Особливості застосування.

З обережністю препарат призначають пацієнтам з алергічними реакціями в анамнезі.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

У період лікування слід бути обережними при керуванні автотранспортом і занятті іншими потенційно небезпечними видами діяльності, що потребують підвищеної концентрації уваги та швидкості психомоторних реакцій.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Мексиприм® сумісний з психотропними препаратами, посилює дію бензодіазепінових анксіолітиків, протипаркінсонічних засобів і карбамазепіну. Підвищує антиангінальну активність нітропрепаратів. Зменшує токсичну дію етилового спирту.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Мексиприм® належить до гетероароматичних антиоксидантів. Він має широкий спектр фармакологічної дії: підвищує стійкість організму до стресу, чинить анксіолітичну дію, яка не супроводжується сонливістю та міорелаксуючим ефектом; має ноотропні властивості, запобігає та зменшує порушення пам’яті, які виникають при старінні та під дією різних патогенних факторів, чинить протисудомну дію; виявляє антиоксидантні та антигіпоксичні властивості; підвищує концентрацію уваги та працездатність; ослаблює токсичну дію алкоголю. Препарат покращує метаболізм тканин мозку та їхнє кровозабезпечення, покращує мікроциркуляцію та реологічні властивості крові, зменшує агрегацію тромбоцитів. Стабілізує мембранні структури клітин крові (еритроцитів і тромбоцитів); зменшує вміст загального холестерину та ліпопротеїдів низької щільності.

Механізм дії зумовлений його антиоксидантною та мембранопротекторною дією. Він інгібує перекисне окиснення ліпідів, підвищує активність супероксидоксидази, підвищує співвідношення ліпід-білок, зменшує в’язкість мембрани. Модулює активність мембранозв’язаних ферментів (кальційнезалежної фосфодіестерази, аденілатциклази, ацетилхолінестерази), рецепторних комплексів (бензодіазепінового, ГАМК, ацетилхолінового), що посилює їхню можливість зв’язуватися з лігандами, сприяє збереженню структурно-функціональної організації біомембран, транспорту нейромедіаторів і покращанню синаптичної передачі. Мексиприм® підвищує вміст у головному мозку дофаміну. Посилює компенсаторну активацію аеробного гліколізу та зниження ступеня пригнічення окисних процесів у циклі Кребса в умовах гіпоксії з підвищенням вмісту АТФ і креатинфосфату, активацію енергосинтезуючих функцій мітохондрій, стабілізацію клітинних мембран.

Фармакокінетика. Мексиприм® швидко всмоктується зі шлунково-кишкового тракту з періодом напівабсорбції 0,08-0,1 години. Час досягнення максимальної концентрації у плазмі крові – 0,46-0,5 години. Максимальна концентрація препарату в плазмі крові  знаходиться у діапазоні від 50 до 100 нг/мл.

Період напіввиведення препарату і середній період утримання препарату в організмі становить відповідно 4,7-5 годин та 4,9-5,2 години. Мексиприм® в організмі людини інтенсивно метабілізується з відтворенням його глюкуронкон’югованого продукту. В середньому за 12 годин із сечею екскретується 0,3 % незміненого препарату та 50 % у вигляді глюкуронкон’югату від уведеної дози. Найінтенсивніше Мексиприм® та його глюкуронкон’югат екскретуються протягом перших 4 годин після прийому препарату. Показники екскреції із сечею препарату Мексиприм® та його глюкуронкон’югованого метаболіту мають значну індивідуальну варіабельність.

 

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: таблетки круглі, двоопуклої форми, вкриті плівковою оболонкою, від білого до білого з кремуватим відтінком кольору, на зламі – від білого до білого з сіруватим, або жовтуватим, або кремуватим  відтінком кольору.

 

Термін придатності. 5 років.

Не застосовувати після закінчення терміну придатності, вказаного на упаковці.

 

Умови зберігання. Зберігати у сухому, захищеному від світла місці, при температурі не вище 30 оС. Зберігати у недоступному для дітей місці.

 

Упаковка.

По 10 таблеток у блістері; по 1, 2, 3, 4 або 6 блістерів у пачці.

 

Категорія відпуску. За рецептом.

 

Виробник. ЗАТ «Обнінська хіміко-фармацевтична компанія» на замовлення ТОВ «Мир-Фарм», Російська Федерація, тел./факс: (495) 789-83-41/42.

 

Місцезнаходження.

Російська Федерація, 249036, Калузька обл., м. Обнінськ,  вул. Корольова, 4;

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату