Версія для друку

ВОКАДИН

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: Вокхардт Лімітед, Індія

Міжнародна непатентована назва: Povidone-iodine

АТ код: D08AG02

Форма випуску: Розчин для місцевого застосування, 10 мг/мл по 50 мл або по 100 мл у флаконах

Діючі речовини: 1 мл розчину містить: 10 мг повідон-йоду еквівалентно 1 мг йоду

Допоміжні речовини: Гліцерин, сахарин натрію, ментол, метилсаліцилат, етанол, вода очищена

Фармакотерапевтична група: Антисептичні препарати

Показання: Для полоскання ротової порожнини у дорослих і дітей старше 6 років при гострих інфекційно-запальних захворюваннях слизової оболонки ротової порожнини і горла (ангіна, гострий і хронічний тонзиліт, глосит, афтозний стоматит); для обробки слизової оболонки ротової порожнини і горла перед, під час та після хірургічних втручань в області ротової порожнини і горла.

Умови відпуску: без рецепта

Терміни зберігання:

Номер реєстраційного посвідчення: UA/9851/01/01

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

 

ВОКАДИН

 

 

Склад лікарського засобу:

діючі  речовини: 1 мл розчину містить 10 мг повідон-йоду еквівалентно 1 мг йоду;

допоміжні речовини: гліцерин, сахарин натрію, ментол, метилсаліцилат, етанол, вода очищена.

Лікарська форма. Розчин для полоскання горла та ротової порожнини.

 

Рідина темно-коричневого кольору.

Назва і місцезнаходження виробника.

Вокхардт Лімітед.

Вокхард Тауерс, Бандра-Курла Комплекс, Бандра Іст, Мумбай, 400 051, Індія.

 

Фармакотерапевтична група.

Антисептичні та дезінфікуючі засоби. Препарати йоду. Код АТС D08A G02.

 

Вокадин являє собою водорозчинну комплексну сполуку йоду з синтетичним нетоксичним полімером полівінілпіролідоном. При контакті зі шкірою або слизовою оболонкою з комплексу вивільняється іонізований йод, який чинить виражену антисептичну дію завдяки своїй високій окислювальній здатності. Завдяки цьому повідон-йод має виражений бактерицидний, фунгіцидний, спороцидний, вибірковий противірусний ефекти, а також активний відносно найпростіших.

 

При контакті зі шкірою і слизовими оболонками елементарний йод вивільняється поступово і рівномірно (лише 30 % комплексу перетворюється в йодиди). Ефект розвивається швидко, як правило, протягом 15 - 60 с і триває поки зберігається забарвлення на місці нанесення. У присутності жиру, крові, гною і в лужному середовищі протимікробна активність знижується.

 

Показання для застосування.

Для полоскання ротової порожнини у дорослих і дітей старше 6 років при гострих інфекційно-запальних захворюваннях  слизової оболонки ротової порожнини і горла  (ангіна, гострий і хронічний тонзиліт, глосит, афтозний стоматит); для обробки слизової оболонки ротової порожнини і горла перед, під час та після хірургічних втручань в області ротової порожнини і горла.

Протипоказання.

Підвищена чутливість до повідон-йоду та інших компонентів препарату. Гіпертиреоз, герпетиформний дерматит Дюринга, аденома щитовидної залози, ниркова недостатність, перед терапією радіоактивним йодом. Період вагітності і годування груддю. Дитячий вік до 6 років. 

  

Належні заходи безпеки при застосуванні.

Слід уникати регулярного застосування препарату у пацієнтів із захворюваннями щитовидної залози або тих, хто отримує препарати літію. У випадках латентного гіпертиреозу та при інших захворюваннях щитовидної залози (особливо у хворих літнього віку) препарат можна застосовувати лише під контролем лікаря.

При лікуванні препаратами повідон-йоду пацієнтів із сильними опіками слід контролювати рівень йоду в сироватці крові, оскільки можливе ушкодження печінки та нирок.

Темно-коричневий колір розчину вказує на його ефективність. Знебарвлення супроводжується ослабленням антибактеріальної дії. Розпад діючої речовини в розчині відбувається під впливом світла і температури вище +40 °С.

 

Особливі застереження.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Не застосовують.

На час лікування припиняють годування груддю.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Не впливає.

 

Діти.

Не застосовують дітям до 6 років.

 

Спосіб застосування та дози.

Розчин Вокадин для полоскання застосовують в об’ємі до 10 мл на одне полоскання у нерозведеному вигляді або розведеному (5 мл на півсклянки теплої води) вигляді (до 10 мл препарату на одне полоскання).  Горло або ротову порожнину промивають або полощуть розчином препарату 2 - 4 рази на день протягом 30 с, без проковтування.

Курс лікування – до 14 днів.

 

Передозування.

Після застосування значної кількості полівінілпіролідону йоду (ПВПйоду) можуть виникнути такі симптоми: анурія, недостатність кровообігу, набряк гортані зі слабким пульсом чи при його відсутності, набряк легень, порушення обміну речовин. Довготривала обробка опікових ран у значних кількостях ПВПйодом може спровокувати порушення електролітного балансу чи осмоляльності сироватки крові з порушенням функції нирок чи метаболічним ацидозом.

Лікування симптоматичне.

Інтоксикація після застосування внутрішньо: негайне введення харчових продуктів, що містять крохмаль чи білок (наприклад, розчин крохмалю у воді чи молоко). Промивання шлунка 5 %  розчином тіосульфату натрію (чи внутрішньовенне введення 10 мл 10 % розчину) тіосульфату натрію з 3-годинними інтервалами по мірі необхідності. Ретельне спостереження за функцією щитовидної залози для виключення чи раннього виявлення гіпертиреозу, спричиненого йодом.

 

Побічні ефекти.

При застосуванні препарату можливі місцеві шкірні реакції: почервоніння шкіри, печіння, відчуття свербежу, швидкоминаючий біль, відчуття тепла, в осіб з підвищеною чутливістю –кропив’янка, шкірні висипи, контактний дерматит; рідко – ангіоневротичний набряк; у поодиноких випадках – анафілактичний шок, анафілактоїдні реакції, токсичне ураження шкіри.

При тривалому застосуванні на великій поверхні шкіри можливий розвиток системної дії, розвитку симптомів  йодизму (металевий присмак у роті, підвищене слиновиділення,  паротит,  набряк очей або гортані, кон’юктивіт, ларингіт, риніт, бронхіт, набряк легень, головний біль, розлади з боку травного тракту), метаболічний ацидоз. В окремих осіб відмічався гіпертиреоз, індукований йодом.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Повідон-йод взаємодіє з сильними лугами, натрію тіосульфатом, натрію метабісульфітом та тіомерсалом. Не можна застосовувати Вокадин одночасно з цими речовинами.

Не слід застосовувати Вокадин одночасно з дезінфікуючими засобами, які містять ртуть, мазями, до складу яких входять ферменти, або з бензойною настойкою; розчин несумісний з окислювачами, солями лугів та речовинами з кислою реакцією.

 

Термін придатності.   

2 роки.

 

Умови зберігання.

Зберігати в захищеному від світла місці при температурі не вище 25 °С.

Зберігати в недоступному для дітей місці.

 

Упаковка.

По 50 мл препарату у флаконах, кожний в картонній упаковці.

 

Категорія  відпуску.

Без рецепта.

 

 

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату