Версія для друку

ПРОТАМІН-ЗДОРОВ'Я

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна

Міжнародна непатентована назва: Protamine

АТ код: V03AB14

Форма випуску: Розчин для ін'єкцій, 10 мг/мл по 5 мл в ампулах № 5 (пакування із in bulk фірми-виробника ВІНУС РЕМЕДІС ЛІМІТЕД, Індія)

Діючі речовини: 1 мл розчину містить: протаміну сульфату 10 мг

Допоміжні речовини: Натрію хлорид, вода для ін'єкцій

Фармакотерапевтична група: Гемостатичні засоби

Показання: Кровотечі, спричинені передозуванням гепарину, при підготовці до операцій, після ниркового діалізу, порожнинних оперативних втручань, після хірургічних втручань на відкритому серці, сильних кровотечах.

Умови відпуску: за рецептом

Терміни зберігання:

Номер реєстраційного посвідчення: UA/9652/01/01



ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ПРОТАМІН- ЗДОРОВ’Я

(PROTAMIN -ZDOROVYE)

 

Склад:

діюча речовина: 1 мл розчину містить протаміну сульфату 10 мг;

допоміжні речовини: натрію хлорид, вода для ін’єкцій.

 

Лікарська форма. Розчин для ін’єкцій.

 

Фармакотерапевтична група. Антидоти. Код АТС V03A В14.

 

Клінічні характеристики.

Показання. Кровотечі, спричинені передозуванням гепарину, при підготовці до операцій, після ниркового діалізу, порожнинних оперативних втручань, після хірургічних втручань на відкритому серці, сильних кровотечах.

 

Протипоказання. Підвищена чутливість до протаміну, вроджена або ідіопатична гіпергепаринемія, виражена гіпотензія, тромбоцитопенія, недостатність кори наднирникових залоз, гіповолемія.

 

Спосіб застосування та дози. Протамін-Здоров’я застосовують внутрішньовенно струминно повільно чи краплинно при контролі згортання крові. Швидкість введення не повинна перевищувати 5 мг/хв. Більш  швидке введення може призвести до анафілактоїдної реакції. Призначають у дозі 50 мг, за необхідності введення можна повторити через 15 хв. Швидкість введення 50 мг препарату повинна складати не менше 10 хвилин. Максимальна доза – 150 мг на годину. Доза залежить від способу введення гепарину:

1. При болюсних ін’єкціях гепарину доза препарату зменшується залежно від часу, який минув з моменту ін‘єкції  гепарину.

Таблиця 1. Доза Протаміну-Здоров’я залежно від часу, який минув з моменту ін’єкції  гепарину

Час, який минув з моменту ін’єкції  гепарину

Доза Протаміну-Здоров’я в перерахунку на 100 МО  гепарину

15 – 30 хв

1 – 1,5 мг

30 – 60 хв

0,5 – 0,75 мг

Більш ніж 2 години

0,25 – 0,375 мг

 

2. Якщо пацієнту внутрішньовенно краплинно вводять гепарин, необхідно припинити інфузію і ввести 25–30 мг Протаміну-Здоров’я шляхом повільної внутрішньовенної ін’єкції.

3. При підшкірних ін‘єкціях гепарину доза препарату – 1–1,5 мг на кожні 100 МО гепарину. Перші 25–50 мг Протаміну-Здоров’я вводять  внутрішньовенно струминно повільно, а дозу, що залишилась, – внутрішньовенно краплинно протягом 8–16 годин.

4. У випадку застосування  екстракорпорального кровообігу при оперативному втручанні доза становить 1,5 мг на кожні 100 МО гепарину.

Якщо рівень гепарину невідомий, рекомендується розпочинати введення з не більш ніж 1 мл (10 мг) Протаміну-Здоров’я повільно внутрішньовенно. В подальшому дозування визначається на основі показників коагуляції крові (активований частковий тромбопластиновий час (АЧТЧ)) та об’єму циркулюючої крові (ОЦК). Дозу протаміну визначають згідно з рівнем активності гепарину в плазмі та ОЦК, а також часу, який минув з моменту ін’єкції гепарину                             (див. таблицю 1 та таблицю 2).  Одноразово хворому вводять не більше 5 мл 1 % розчину протаміну.

Таблиця 2. Залежність змін АЧТЧ від активності гепарину в плазмі

Активність гепарину в плазмі, ОД/мл

0,1

0,2

0,3

0,4

0,5

АЧТЧ пацієнта/АЧТЧ контроль

1,3-1,4

1,7-1,8

2,3-2,4

3,1-3,2

4,1-4,2

 

При спонтанних кровотечах, спричинених введенням гепарину, добова доза становить                  5 – 8 мг/кг, застосовують внутрішньовенно краплинно за 2 введення з інтервалом 6 годин. Препарат необхідно розчинити в 300–500 мл ізотонічного розчину натрію хлориду і вводити внутрішньовенно струминно або краплинно. Максимальна тривалість курсу лікування – 3 дні.

 

Побічні реакції. При занадто швидкому введенні Протаміну-Здоров’я внутрішньовенно можуть виникнути нудота, блювання, припливи, брадикардія, диспное, тяжка артеріальна гіпотензія або артеріальна гіпертензія. В поодиноких випадках спостерігаються алергічні реакції, включаючи шокові стани. Факторами ризику розвитку таких реакцій можуть бути алергія на рибу, вазектомія, лікування протамін-цинковим інсуліном або протаміном для інактивації гепарину.

 

Передозування. Щоб  запобігти   передозуванню  Протаміну-Здоров’я препарат слід призначати при контролі показників коагуляції крові (активований частковий тромбопластиновий час (АЧТЧ)) .

Оскільки протамін чинить виражену прокоагулянтну дію, передозування Протаміну-Здоров’я може спричинити кровотечу. У разі розвитку такої кровотечі призначають гепарин до нормалізації тромбінового часу.

 

Застосування в період вагітності або годування груддю. Контрольованих досліджень щодо впливу препарату на вагітність до цього часу не проводилось. За цих обставин препарат можна призначати вагітним жінкам тільки в тому випадку, коли очікуваний позитивний ефект для матері перевищує можливий ризик для плода.

Невідомо, чи виділяється протамін в грудне молоко. Під час застосування препарату слід припинити годування груддю.

 

Діти. Безпека та ефективність застосування Протаміну-Здоров’я у дітей не вивчалась, тому препарат не застосовують у цієї категорії хворих.

 

Особливості застосування. Призначення Протаміну-Здоров’я пов’язане з ризиком розвитку анафілактичних реакцій, які можуть призвести до бронхоспазму, колапсу та зупинки серця. Таким чином, слід дотримуватись всіх запобіжних заходів, які зазвичай проводяться при ризику виникнення подібних реакцій.

Протамін-Здоров’я не нейтралізує дію непрямих антикоагулянтів.

При застосуванні Протаміну-Здоров’я, на відміну від інших солей протаміну, не спостерігається ефекту „гепаринової віддачі” (коли знижується активація гепарину перед виділенням гепарин-протамінового комплексу після екстракорпорального кровообігу).

Можливе виникнення перехресної підвищеної чутливості у хворих на цукровий діабет, які застосовують протамін-цинк інсулін. У таких хворих можливий розвиток анафілактичних реакцій на протамін сульфат.

 

Здатність впливати на швидкість реакцій при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Не відома.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій. Протамін-Здоров’я нейтралізує гепарин з формуванням комплексу.

Протамін-Здоров’я не сумісний з більшістю антибіотиків, включаючи цефалоспорини та пеніциліни.

 

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка. Препарат чинить специфічну антигеморагічну дію при кровоточивості, спричиненій гепарином.

Протаміни – це низькомолекулярні протеїни з явною лужною реакцією та значним вмістом аргініну. Їх одержують з молоків різних видів лосося. Протамінам властива протигепаринова дія як in vitro, так in vivo, при їх взаємодії з сильнокислотним гепарином утворюються комплекси, які не чинять антикоагулянтної дії.

Фармакокінетика.  Активність препарату визначають біологічним методом за здатністю нейтралізувати антикоагулянтну дію гепарину щодо плазми бичачої або баранячої in vitro  в присутності надлишку кальцію хлориду. Активність виражається в одиницях дії (ОД). 1 мл 1 % розчину повинен містити не менше 750 ОД.

Як антидот гепарину 1 мг протаміну сульфату нейтралізує 1 мг гепарину. Дія протаміну розвивається через 1–2 хв при внутрішньовенній ін‘єкції і триває приблизно 2 години.

При внутрішньовенному застосуванні у тварин найбільша концентрація протаміну спостерігалась в печінці та нирках.

Протамін виводиться з організму в основному  нирками  та меншою мірою з жовчю. Разом з гепарином утворює неактивний комплекс, період напіврозпаду якого становить 24 хв у тварин.

Протаміну сульфат сам по собі може чинити антикоагулянтну дію, якщо його застосовувати без гепарину.

Протаміну сульфату інактивується в плазмі крові за допомогою ензимів, тоді як протамін-гепариновий комплекс розпадається на складові частини з вивільненням гепарину.

 

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: прозорий безбарвний розчин.

 

Несумісність. Протамін-Здоров’я не слід змішувати з іншими лікарськими препаратами.

 

Термін придатності. 24 місяці.

 

Умови зберігання. Препарат слід зберігати у захищеному від світла, недоступному для дітей місці, при температурі не вище 25 ºС.  

 

Упаковка. По 5 мл розчину в ампулі; по 5 ампул у картонній коробці.

 

Категорія відпуску. За рецептом.

 

Виробник. ТОВ “Фармацевтична компанія “Здоров’я”, Україна (пакування з упаковки “in bulk” Вінус Ремедіс Лімітед, Індія).

 

Місцезнаходження. 61013, Україна, м.

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату