Версія для друку

ЕРЛОНАТ-ЗДОРОВ'Я

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ТОВ "Фармацевтична компанія "Здоров'я", м. Харків, Україна

Міжнародна непатентована назва: Erlotinib

АТ код: L01XX34

Форма випуску: Таблетки, вкриті оболонкою, по 150 мг № 30 у пластикових контейнерах (пакування із in bulk фірми-виробника Натко Фарма Лімітед, Індія)

Діючі речовини: 1 таблетка містить: 150 мг ерлотинібу у вигляді ерлотинібу гідрохлориду

Допоміжні речовини: Лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, натрію лаурилсульфат, натрію крохмальгліколят, гідроксипропілцелюлоза, гідроксипропілметилцелюлоза Е-5, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза Е-15, титану діоксид (Е 171)

Фармакотерапевтична група: Препарати, які застосовуються для лікування онкологічних захворювань

Показання: Місцеворозповсюджений або метастатичний недрібноклітинний рак легені після неефективного застосування однієї або більше схем хіміотерапії.

Умови відпуску: за рецептом

Терміни зберігання:

Номер реєстраційного посвідчення: UA/9569/01/01

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ЕРЛОНАТ-ЗДОРОВ’Я

(ERLONAT-ZDOROVYE)

 

Склад:

діюча речовина: 1 таблетка містить 150 мг ерлотинібу у вигляді ерлотинібу гідрохлориду;

допоміжні речовини: лактози моногідрат, целюлоза мікрокристалічна, натрію лаурилсульфат, натрію крохмальгліколят, гідроксипропілцелюлоза, гідроксипропілметилцелюлоза Е-5, магнію стеарат, гідроксипропілметилцелюлоза Е-15, титану діоксин (Е 171).

 

Лікарська форма. Таблетки, вкриті оболонкою.

Фармакотерапевтична група. Антинеопластичні засоби. Код АТС L01X X34.

Клінічні характеристики.

Показання.

Місцеворозповсюджений або метастатичний недрібноклітинний рак легені після неефективного застосування однієї або більше схем хіміотерапії.

 

Протипоказання.

Гіперчутливість, вагітність, період лактації. Дитячий вік до 12 років.

 

Спосіб застосування та дози.

Застосовують внутрішньо. Дорослим та дітям старше  12 років - за 1 год до або через 2 год після прийому їжі, 1 раз на добу.

Недрібноклітинний рак легені: 150 мг щодня у складі хіміотерапії. 

 

Побічні реакції.

Найчастіше (незалежно від причинного зв’язку з Ерлонатом-Здоров’я): висипи (69–75%) і діарея (48–54%), в основному І і ІІ ступеня тяжкості і не вимагають втручання. Висипи і діарея ІІІ/ІV ступеня тяжкості (9% і 6% відповідно у хворих на недрібноклітинний рак легені і 5% – у хворих на рак підшлункової залози). Середній період часу до виникнення висипів 8–10 днів, до початку діареї – 12–15 днів.

Частота розвитку побічних дій при монотерапії і в комбінації з гемцитабіном: дуже часто (більше 10%); часто (більше 1% і менше 10%); іноді (більше 0,001% і менше 1%); рідко (більше 0,0001 і менше 0,001%); дуже рідко (менше 0,0001%), включаючи окремі випадки.

З боку травної системи: дуже часто – анорексія, діарея, блювання, стоматит, диспепсія, абдомінальний біль, часто – шлунково-кишкові кровотечі, деякі з яких пов’язані з одночасним прийомом варфарину або нестероїдних протизапальних засобів, порушення функції печінки (у т.ч. аланінамінотрансферази (AЛ), аспартатамінотрансферази (ACT), білірубіну), в основному минущі, легкого або помірного ступеня тяжкості або пов’язані з метастазами в печінку.

З боку органів чуття: дуже часто – кон’юнктивіт, сухий кератокон’юнктивіт; часто – кератит  (1 випадок розвитку виразки рогівки).

З боку дихальної системи: дуже часто – кашель, задишка, часто – носова кровотеча ; іноді – інтерстиціальні захворювання легень (інтерстиціальна пневмонія, облітеруючий бронхіоліт, фіброз легень, гострий респіраторний дистрес-синдром, інфільтрація легень, у т.ч. з летальним результатом).

З боку нервової системи: дуже часто – головний біль, невропатія, депресія.

З боку шкірних покривів: дуже часто – висипання, алопеція, сухість шкіри, свербіж.

Інші: дуже часто – гарячка, підвищена стомлюваність, озноб, тяжкі інфекції (пневмонія, сепсис), у т.ч. з нейтропенією, фіброзне запалення підшкірної клітковини, зниження маси тіла.

 

Передозування.

Симптоми: діарея, шкірні висипи, підвищення активності печінкових трансаміназ.

Лікування: симптоматична терапія.

 

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Ерлонат-Здоров’я не можна застосовувати від час вагітності і годування груддю.

Під час лікування і як мінімум протягом 2 тижнів після його закінчення слід застосовувати надійні методи контрацепції.

 

Діти.

Ерлонат-Здоров’я не застосовують дітям до 12 років.

 

Особливості застосування.

Інтерстиціальні захворювання легень (ІЗЛ), у т.ч. з летальним результатом, рідко діагностувалися у хворих на недрібноклітинний рак легені, які приймали Ерлонат-Здоров’я. Загальна частота випадків ІЗЛ у хворих, включаючи застосування в комбінації з хіміотерапією, – 0,6%. Більшість випадків ІЗЛ була пов’язана з прийомом супутньої або раніше проведеної хіміо-, променевої терапії, паренхіматозним захворюванням легень в анамнезі, метастатичним ураженням легень або інфекцією. При розвитку нових і/або прогресуванні симптомів (задишка, кашель і гарячка) прийом Ерлонату-Здоров’я необхідно припинити до встановлення причини. У випадку розвитку ІЗЛ необхідно відмінити препарат і провести відповідне лікування. При виникненні тяжкої або помірної діареї можливе призначення лопераміду. В деяких випадках може бути потрібно знизити дозу ерлотинібу. При тяжкій або стійкій діареї, нудоті, анорексії або блюванні з дегідратацією Ерлонат-Здоров’я тимчасово відміняють і проводять регідратацію.

З обережністю застосовують препарат при печінковій недостатності.

 

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами

Слід дотримуватись обережності при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами під час лікування Ерлонатом-Здоров’я.   

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Може бути потрібна корекція дози індукторів або інгібіторів ферменту CYP3A4. Інгібітори CYP3A4 (у т.ч. кетоконазол) знижують метаболізм ерлотинібу і підвищують його концентрацію в плазмі: застосування кетоконазолу в дозі 200 мг внутрішньо 2 рази на добу протягом 5 днів підвищує AUC ерлотинібу на 86 % і Сmax на 69 %.

Необхідно бути обережними при застосуванні Ерлонату-Здоров’я у поєднанні з інгібіторами CYP3A4. У разі розвитку токсичності, необхідно знизити його дози.

Індуктори CYP3A4 (у т.ч. рифампіцин) підвищують метаболізм ерлотинібу і значно знижують його концентрацію в плазмі: застосування рифампіцину в дозі 600 мг внутрішньо 4 рази на добу протягом 7 днів знижує AUC ерлотинібу на 69 % (клінічне значення не встановлене).

Відзначено підвищення Міжнародного нормалізованого відношення (МНВ) і розвиток кровотеч, включаючи шлунково-кишкові, деякі з яких були пов’язані з одночасним прийомом варфарину. При одночасному застосуванні варфарину та інших похідних кумарину необхідно регулярно контролювати протромбіновий час або MHВ.

Фармакологічні властивості.

Фармакодинаміка.

 Ерлотиніб – потужний інгібітор тирозинкінази рецепторів епідермального фактора росту, що відповідає за процес внутрішньоклітинного фосфорилювання епідермального фактора росту, експресія якого спостерігається на поверхні як нормальних, так і пухлинних клітин. Інгібування фосфотирозину рецепторів епідермального фактора гальмує ріст ліній пухлинних клітин і/або призводить до їх загибелі.

Фармакокінетика.

Добре всмоктується після прийому внутрішньо. Час досягнення максимальної концентрації в плазмі крові (TCmax) – 4 год. Біодоступність – 59%, прийом їжі підвищує біодоступність. Максимальна концентрація в плазмі крові (Cmax) – 1,995 нг/мл. Час для досягнення стійкого стану концентрації ерлотинібу в плазмі крові (TCss) – 7–8 днів. Перед прийомом наступної дози мінімальна концентрація в плазмі крові (Cmіn) – 1,238 нг/мл. Площа під кривою концентрація/час (AUC) у міждозовому інтервалі при досягненні стійкого стану концентрації в плазмі крові (Css) – 1,3 мкг х год./мл. Об’єм розподілу – 232 л (з розподілом у тканину пухлини). У зразках пухлинної тканини (рак легені, рак гортані) на 9 день лікування концентрація ерлотинібу – 1,185 нг/м, що становить 63% від Сmax у плазмі при досягненні Css. Концентрація основних активних метаболітів у тканині пухлини 160 нг/м, що відповідає 113% Cmax у плазмі при досягненні Css. Сmax у пухлинних тканинах – приблизно 73% від концентрації препарату в плазмі, TСmax у тканині – 1 год. Зв’язок з білками (альбумін і альфа-1 кислий глікопротеїн) – 95%. Метаболізується в печінці при участі ферменту CYP3A4 (іn vіtro 80–95%), у меншому ступені CYP1A2 і легеневої ізоформи CYP1A1. Метаболізм відбувається трьома шляхами: О-диметилювання однієї з бічних або обох ланцюгів з наступним окиснюванням до карбонових кислот; окиснювання ацетиленової частини молекули з наступним гідролізом до арилкарбонової кислоти; ароматичне гідроксилювання фенілацетиленової частини молекули. Основні метаболіти (менше 10% концентрації ерлотинібу) утворюються в результаті О-диметилювання однієї з бічних ланцюгів і мають активність, що порівнюється з ерлотинібом; їхня фармакокінетика аналогічна фармакокінетиці ерлотинібу. Кліренс – 4,47 л/год. Період напіввиведення (Т1/2) – 36,2 год. Метаболіти і залишкові кількості ерлотинібу виводяться переважно з каловими масами (більше 90%), незначна кількість (менше 9% однократної дози) – нирками. При підвищенні концентрації загального білірубіну й альфа-1 кислого глікопротеїну спостерігається зниження кліренсу ерлотинібу, підвищення – у курців.

 

Фармацевтичні характеристики.

Основні фізико-хімічні властивості: білого кольору круглі двоопуклі таблетки, вкриті оболонкою.

 

Термін придатності. 2 роки.

 

Умови зберігання. Зберігати в недоступному для дітей місці при температурі не вище 25 °С.

Упаковка. По 30 таблеток у пластиковому контейнері, по 1 пластиковому контейнеру у картонній коробці.

Категорія відпуску. За рецептом.

Виробник. ТОВ “Фармацевтична компанія “Здоров’я”, Україна (пакування з упаковки “in bulk” Натко Фарма Лімітед, Індія).

 

Місцезнаходження. 61013,

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату