Версія для друку

РИНОКСИЛ

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ТОВ "Флумед-Фарм", м. Кишинів, Республіка Молдова

Міжнародна непатентована назва: Xylometazoline

АТ код: R01AA07

Форма випуску: Спрей 0,1% по 10 мл у флаконах № 1

Діючі речовини: 100 мл розчину містять: ксилометазолін 0,1% - ксилометазоліну 0,1 г

Допоміжні речовини: Олія евкаліптова, бензалконію хлорид, натрію фосфат однозаміщений, натрію фосфат двозаміщений, натрію хлорид, сорбіт (D-сорбіт), спирт етиловий 96 %, вода очищена

Фармакотерапевтична група: Препарати, які стимулюють альфа- та альфа+бета-адренорецептори

Показання: Як допоміжний засіб при лікуванні гострого та хронічного алергічного риніту вірусного або бактеріального походження, гострого та хронічного синуситу, алергійного і вазомоторного риніту, гострого середнього отиту.

Умови відпуску: без рецепта

Терміни зберігання: 3р.

Номер реєстраційного посвідчення: UA/9505/01/02

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

 РИНОКСИЛ

 (RINOXIL)

 

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: xylomethazoline;

100 мл розчину містять:

ксилометазолін 0,1%  - ксилометазоліну  0,1 г;

ксилометазолін 0,05%  - ксилометазоліну  0,05 г;

допоміжні  речовини: олія евкаліптова, бензалконію хлорид, натрію фосфат однозаміщений, натрію фосфат двозаміщений, натрію хлорид, сорбіт (D-сорбіт), спирт етиловий 96 %, вода очищена. 

 

Лікарська форма. Спрей.

Безбарвна або злегка жовтувата прозора рідина.

 

Назва і місцезнаходження виробника.

ТОВ «Флумед-Фарм», Республіка Молдова.

Республіка Молдова, м.  Кишинів, вул. Четатя Албе 176.

 

Фармакотерапевтична група. Судинозвужувальні препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа.

Код АТС R 01A  A07.

 

Ксилометазолін належить до групи судинозвужувальних засобів з альфа-адреноміметичною активністю (неселективний альфа-адреноміметик), спричиняє місцеве звуження кровоносних судин слизової оболонки носа, зменшує кровотік у венозних синусах, таким чином, зменшуючи набряк і гіперемію слизової оболонки носа та верхніх дихальних шляхів, зменшує виділення з носа. Відновлює носове дихання та аерацію придаткових пазух, порожнини середнього вуха, що попереджує розвиток бактеріальних ускладнень (гаймориту, синуситу, середнього отиту). Відновлює носове дихання. Дія препарату розпочинається швидко (через декілька хвилин після застосування) і триває декілька годин. При місцевому інтраназальному застосуванні  не чинить системної дії.

 

Показання для застосування.

Як допоміжний засіб при лікуванні гострого та хронічного алергічного риніту вірусного або бактеріального походження, гострого та хронічного синуситу, алергійного і вазомоторного риніту, гострого середнього отиту.

 

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату, наявність в анамнезі трансфероїдальної гіпофізектомії, хірургічних втручань на мозкових оболонках, сухе запалення слизової носової порожнини, дитячий вік до 2-х років, глаукома, одночасне лікування інгібіторами моноамінооксидази і трициклічними антидепресантами.

 

Особливі застереження.

З обережністю слід призначати пацієнтам з підвищеною чутливістю до адренергічних лікарських засобів, проявами якої є безсоння, запаморочення), хворим на артеріальну гіпертензію та на інші серцево-судинні захворювання, гіпотиреоз. Тривале застосування препарату може призвести до послаблення його дії, розвитку атрофії слизової оболонки носа і реактивної гіперемії з медикаментозним ринітом.       

Застосування у період вагітності або годування груддю. У період вагітності і годування груддю препарат слід застосовувати тільки після ретельної оцінки співвідношення ризик для матері / користь для плода (дитини).

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Після тривалого застосування препарату в дозах, що перевищують  рекомендовані, не можна виключити загальний вплив на серцево-судинну та центральну нервову системи. У таких випадках  здатність керувати транспортним засобом може знизитися.

Діти. Не застосовувати препарат, спрей 0,05%,  дітям віком до 2 років; спрей 0,1% - дітям віком до 6 років.

 

Спосіб застосування та дози.

Діти віком від 2 років до 6 років.

Застосовують Риноксил, спрей 0,05%, по 1 впорскуванню у кожний носовий хід (за необхідності можна повторити) не частіше 4 разів на день.

Дорослі та діти старше 6 років.

Застосовують Риноксил, спрей 0,1%, по 1 впорскуванню у кожний носовий хід (за необхідності можна повторити) не частіше 3 разів на день.

Максимальний курс лікування становить 3-5 днів.

Для того, щоб правильно зробити впорскування, слід зняти захисний ковпачок, тримати розпилювач вертикально, різко натиснути  на розпилювач. Під час впорскування слід вдихнути невелику кількість повітря через ніс, що сприяє оптимальному введенню ксилометазоліну.

 

Передозування.

При передозуванні можливе підсилення побічних ефектів та виникнення таких симптомів, як: мідріаз, нудота, блювання, ціаноз, гарячка, спазм, тахікардія, серцева аритмія, судинна недостатність, зупинка серця, артеріальна гіпертензія, набряк легенів, порушення функції дихання, розлад психічної діяльності. При випадковому проковтуванні препарату (частіше - у дітей) можливі аритмія, тахікардія, підвищення артеріального тиску, сплутаність свідомості. Також можуть спостерігатися інгібування функції центральної нервової системи, що супроводжується сонливістю, зниження температури тіла, брадикардія, шокоподібна гіпотензія, апное та кома.    

 

Терапевтичні заходи при передозуванні. Слід терміново звернутися до лікаря. Симптоматична терапія. 

Побічні ефекти. Завичай Риноксил, спрей, переноситься добре.

При частому та тривалому застосуванні у пацієнтів можуть виникнути відчуття печіння, подразливість слизової, поколювання або сухість носової порожнини, чхання, гіперсекреція; рідко – набряк або атрофія слизової оболонки носа,

З боку серцево-судинної системи. Відчуття серцебиття, порушення серцевого ритму, підвищення артеріального тиску, запаморочення.

З боку нервової системи. Головний біль, розлади сну, безсоння, можливий депресивний стан.

З боку системи травлення. Нудота, блювання.

Алергічні реакції. Дуже рідко – шкірний висип (є поодинокі дані стосовно алергічних реакцій, які проявлялися задишкою та ангіоневротичним набряком).

Можливе порушення зору.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

При одночасному застосуванні блокаторів МАО і трициклічних антидепресантів можливе підвищення артеріального тиску.

Адреноблокатори та антагоністи кальцію послаблюють дію ксилометазоліну.

 

Термін придатності. 3 роки. Не застосовувати препарат після закінчення терміну придатності, зазначеного на упаковці.

 

Умови зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 °С в недоступному для дітей місці.

Упаковка.  По 10 мл у флаконі з темного скла; по 1 флакону у картонній коробці.

 

Категорія відпуску. Без рецепта.

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату