Версія для друку

ЙОКС

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ТЕВА Чех Індастріз с.р.о., Чеська Республіка

Міжнародна непатентована назва:

АТ код: R02AA20

Форма випуску: Спрей по 30 мл у флаконах з розпилювачем № 1

Діючі речовини: 30 мл спрею містить: 2,55 г йоду полівідону, 0,03 г алантоїну

Допоміжні речовини: Пропіленгліколь, левоментол, кислоти лимонної моногідрат, натрію дигідроцитрат, етанол 96 %, вода очищена

Фармакотерапевтична група: Антисептичні препарати

Показання: Ангіна катаральна, фолікулярна, лакунарна; ангіна стрептококова (при одночасному лікуванні антибіотиками); хронічний тонзиліт; фарингіт, глосит, афтозний стоматит, перші симптоми грипу.

Умови відпуску: без рецепта

Терміни зберігання:

Номер реєстраційного посвідчення: UA/9964/01/01



ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

ЙОКС

(JOX)

 

Склад лікарського засобу:

діючі речовини: іodopovidonum, allantoinum;

30 мл спрею містить 2,55 г йоду полівідону, 0,03 г алантоїну;

допоміжні речовини: пропіленгліколь, левоментол, кислоти лимонної моногідрат, натрію дигідроцитрат, етанол 96 %, вода очищена.

 

Лікарська форма. Спрей.

Прозора, слабоопалесцентна рідина червоно-коричневого кольору, яку можна змішувати з водою у необмеженій кількості.

 

Назва і місцезнаходження виробника.

АЙВЕКС Фармасьютикалз с.р.о., вул. Остравска 29, 747 70, Опава-Комаров, Чеська Республіка.

 

Фармакотерапевтична група.      Лікарські засоби, що застосовуються при захворюваннях горла. Антисептики.

Код АТС R02A A20.

 

Йоду полівідон, дезинфікуюча речовина, яка належить до групи речовин, що містять йод, виділяє при контакті зі шкірою або слизовими оболонками органічний йод, що має широкий спектр протимікробної дії за рахунок безпосередньої дії на протеїни мікроорганізмів. Вона частково діє бактерицидно на грампозитивні та грамнегативні коки та бацили, на деякі анаеробні бактерії, дріжджі або цукроміцети, простіші віруси.

Препарат також містить алантоїн, який чинить протизапальну дію, за рахунок чого разом з полівідоном йоду здійснюється терапевтичний вплив препарату Йокс.

При місцевому нанесенні йоду полівідону на неушкоджену шкіру абсорбція йоду мінімальна. При застосуванні у порожнині рота має місце більш виражена системна абсорбція йоду, внаслідок чого може виникнути інтерференція з тиреоїдальними функціями. Йод в організмі перетворюється на йодиди, які накопичуються головним чином у щитовидній залозі та виділяються переважно нирками, а також у невеликій кількості з випорожненнями, слиною, пόтом. Йодиди проходять крізь плацентарний бар’єр, проникають у материнське молоко.

 

Показання для застосування.

Місцеве лікування ангіни катаральної, фолікулярної, лакунарної; ангіни стрептококової (при одночасному лікуванні  антибіотиками); хронічного тонзиліту; фарингіту, глоситу, афтозного стоматиту, при перших симптомах грипу.

 

Протипоказання.

·       Підвищена чутливість до компонентів препарату;

·       вагітність і період годування груддю;

·       дитячий вік до 8 років;

·       гіперфункція щитовидної залози;

·       декомпенсована серцева недостатність;

·       ниркова недостатність;

·       у період за 2 тижні перед і після дослідження або терапії радіоактивним йодом.

 

Особливі застереження.

Препарат не призначений для застосування всередину: не слід вдихати таабо проковтувати препарат. Якщо протягом 3 діб стан хворого не поліпшується або спостерігається небажана дія, незвичні відчуття, необхідна консультація лікаря.

Недоцільно одночасно застосовувати препарат Йокс з іншими ліками, призначеними для застосування у порожнині рота та горла.

При ларингіті препарат можна застосовувати тільки у виняткових випадках.

Препарат містить 19 % етанолу та не містить цукор.

З обережністю препарат застосовують хворим на печінкову недостатність. У таких хворих може підвищуватись рівень трансаміназ, тому необхідно контролювати його у сироватці крові.

Застосування у період вагітності або годування груддю.

Діюча речовина препарату проникає крізь плацентарний бар’єр і виділяється у грудне молоко, тому препарат не рекомендується застосовувати вагітним жінкам та жінкам, які годуюють груддю.

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами.

Застосування препарату Йокс не впливає на здатність керувати транспортними засобами та механізмами.

Діти.

Застосовують для лікуванння дітей старше 8 років.

Дітям віком від 8 до 12 років препарат застосовують під наглядом лікаря.

Дітям слід застосовувати препарат з обережністю, зважаючи на можливість виникнення ларингоспазму.

 

Спосіб застосування та дози.

Спрей застосовують місцево на слизову оболонку порожнини рота та глотки.

Препарат розприскується дозовано з флакону з механічним розпилювачем та аплікатором для ротової порожнини (рис. A)

Якщо аплікатор для ротової порожнини знаходиться в поліетиленовому пакеті, його потрібно розрізати ножицями чи іншим зручним інструментом та вийняти аплікатор (рис. B)

                                             

Потрібно перевірити аплікатор на наявність пошкоджень. У випадку виявлення пошкоджень аплікатор застосовувати не можна.

Зняти захисний ковпачок з механічного розпилювача.

Повернути трубочку перпендикулярно голівці аплікатора та насадити аплікатор на флакон (рис. C). Якщо в комплекті з флаконом присутній зібраний аплікатор – насадити його на флакон (рис. D).

Натиснути 2-3 рази, поки розчин не надійде до розпилювача та після натискання почне розбризкуватись.

Ввести трубочку аплікатора в ротову порожнину, затримати дихання та натиснути 2 рази, кожного разу спрямувавши струмінь препарату на відповідну ділянку порожнини горла справа та зліва. Під час застосування флакон потрібно тримати вертикально.

Не слід вдихати чи ковтати розпилений розчин! Перед застосуванням ротовий аплікатор потрібно промити теплою водою та перевірити його на наявність пошкоджень. Пошкоджений аплікатор застосовувати не можна. Уникайте потрапляння препарату в очі.

Застосовувати дорослим та дітям старше 8 років, як правило, 2-4 рази на день, у разі необхідності – кожні 4 години.

Тривалість лікування залежить від характеру і перебігу захворювання та визначається лікарем.

 

Передозування.

При правильному місцевому застосуванні препарату у порожнині рота або глотки не спостерігалися випадки передозування. Однак у разі проковтування розчину йоду розвивалось гостре отруєння. Пацієнти спочатку відчували металевий присмак у порожнині рота, починалося блювання, біль у шлунку та пронос. Протягом 1-3 діб спостерігалася анурія, набряк голосової щілини з наступною асфіксією, аспіраційна пневмонія або набряк легенів. У деяких випадках спостерігався навіть сильний розлад кровообігу.

Лікування симптоматичне та спочатку включає стандартні заходи, що запобігають подальшій абсорбції препарату у шлунково-кишковому тракті. Пацієнту необхідно випити молоко та заварений крохмаль. (Для заварювання крохмалю беруть 2 гр крохмалю у порцелянову чашку та добре змішують з 8 мл прохолодної очищеної води. Додають 90 мл киплячої очищеної води. Постійно помішуючи, підігрівають суміш до кипіння (0,5-1 хвилина) та тримають доки вона не загусне та не стане світлішою. Охолоджують до кімнатної температури (25 ˚С) та вживають.) Якщо не пошкоджено стравохід, можна зробити промивання шлунка. Крім того, необхідно прийняти активоване вугілля та 1-5 % розчин тіосульфату натрію, що забезпечує відновлення йоду в йодид. Специфічного антидоту немає.

 

Побічні ефекти.

Препарат добре переноситься. Симптоми підвищеної чутливості виникали дуже рідко. Можливе виникнення алергічних реакцій на йод (свербіж, гіперемія, кропив’янка), що потребує припинення застосування препарату. У поодиноких випадках виникало короткочасне відчуття пекучого болю в місці застосування (переважно у дітей) або відчуття сухості у роті, рідко – ангіоневротичний набряк.

Тривале застосування полівідон-йоду може спричинити йодизм (металевий присмак, підвищене слиновиділення, набряки очей або гортані, набряк легенів, шкірні висипання, розлади шлунково-кишкового тракту), системні побічні ефекти у вигляді метаболічного ацидозу, гіпернатріємії, порушення функції нирок, діареї.

 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Не рекомендується комбінувати препарат з іншими антисептичними засобами у порожнині рота та глотки, у першу чергу – з перекисом водню.

Йокс несумісний із відновлюючими речовинами, солями  алкалоїдів та речовинами, що відрізняються кислою реакцією.

Застосування Йоксу призводить до хибно-позитивних результатів гемотесту та гемокульт-тесту. При досліжденні тиреоїдної функції можуть підвищуватися показники протеїн-зв’язуючого йодиду.

 

Термін придатності. 4 роки.

 

Умови зберігання.

Зберігати в оригінальній упаковці при температурі до 25 °С у захищеному від світла місці. Зберігати у недоступному для дітей місці.

 

Упаковка.

Пластиковий флакон об’ємом 30 мл із розпилювачем, аплікатором для порожнини рота у картонній коробці.

 

Категорія

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату