Версія для друку

РИНОФЛЮ

Інструкція по застосуванню

Виробник, країна: ТОВ "Флумед-Фарм", м. Кишинів, Республіка Молдова

Міжнародна непатентована назва: Oxymetazoline

АТ код: R01AA05

Форма випуску: Спрей 0,025 % по 10 мл у флаконах № 1

Діючі речовини: 100 мл розчину містять: ринофлю 0,025% - оксиметазоліну гідрохлориду 0,025 г

Допоміжні речовини: Олія евкаліптова, бензалконію хлорид, натрію фосфат однозаміщений, динатрію едетат, пропіленгліколь, кислота хлористоводнева розведена або натрію гідроксид, вода очищена

Фармакотерапевтична група: Препарати, які стимулюють альфа- та альфа+бета-адренорецептори

Показання: Для зменшення набряку слизової оболонки носа, носоглотки та гайморових пазух:
- гострі респіраторні захворювання, що супроводжуються утрудненим носовим диханням (гострий риніт, гострий синусит);
- алергічний риніт;
- для відновлення дренажу та носового дихання при захворюваннях придаткових пазух порожнини носа, євстахіїті, середньому отиті;
- для звуження судин слизової оболонки та усунення набряку перед діагностичними маніпуляціями у носових ходах для полегшення огляду.

Умови відпуску: без рецепта

Терміни зберігання: 3р.

Номер реєстраційного посвідчення: UA/9491/01/02

ІНСТРУКЦІЯ

для медичного застосування препарату

 РИНОФЛЮ

(RINOFLU)

 

Склад лікарського засобу:

діюча речовина: 100 мл розчину містять:

ринофлю 0,025% - оксиметазоліну гідрохлориду 0,025 г;

ринофлю 0,05% - оксиметазоліну гідрохлориду 0,05 г;

допоміжні речовини для 0,025%: олія евкаліптова, бензалконію хлорид, натрію фосфат однозаміщений, динатрію едетат, пропіленгліколь, кислота хлористоводнева розведена або натрію гідроксид, вода очищена;

допоміжні речовини для 0,05%: ментол, камфора, олія евкаліптова, бензалконію хлорид, натрію фосфат однозаміщений, динатрію едетат, пропіленгліколь, кислота хлористоводнева розведена або натрію гідроксид, вода очищена.

 

Лікарська форма. Спрей.

 

Прозора, від безбарвного до злегка жовтуватого відтінку рідина зі специфічним запахом.

 

Назва і місцезнаходження виробника.

ТОВ «Флумед-Фарм», Республіка Молдова.

Республіка Молдова, м.  Кишинів, вул. Четатя Албе 176.

Ексклюзивний представник та дистриб’ютор в Україні ТОВ “Ескулап-Фарм”, Республіка Молдова.

 

Фармакотерапевтична група. Протинабрякові та інші препарати для місцевого застосування при захворюваннях порожнини носа. Симпатоміметики.

Код  АТС R01A A05.

Ринофлю належить до групи місцевих судинозвужувальних   засобів (деконгенсантів). Стимулює альфа-адренорецептори: в низьких концентраціях чинить, в основному, альфа2-адреноміметичну дію, у високих діє і на альфа1-адренорецептори.

Звужує судини у місці аплікації, зменшує набряклість слизової оболонки носа та верхніх відділів дихальних шляхів, зменшує виділення з носа. Відновлює носове дихання. Усування набряку слизової сприяє відновленню аерації придаткових пазух, порожнини середнього вуха, що попереджує розвиток бактеріальних ускладнень (гаймориту, синуситу, середнього отиту). При місцевому  назальному застосуванні у терапевтичних концентраціях не подразнює слизову оболонку носа, не спричинює  гіперемію. При місцевому інтраназальному застосуванні  не чинить системної дії. Дія препарату розпочинається швидко (через декілька хвилин). Тривалість дії становить близько 12 годин.

 

Показання для застосування.

Для зменшення набряку слизової оболонки носа, носоглотки та гайморових пазух:

-                      гострі респіраторні захворювання, що супроводжуються утрудненим носовим диханням (гострий риніт, гострий синусит);

-                      алергічний риніт;

-                      для відновлення дренажу та носового дихання при захворюваннях придаткових пазух порожнини носа, євстахіїті, середньому отиті;

-                      для звуження судин слизової оболонки та усунення  набряку перед діагностичними маніпуляціями у носових ходах для полегшення огляду.

 

Протипоказання. Гіперчутливість до компонентів препарату, атрофічний риніт,  підвищений внутрішньоочний тиск, особливо при закритокутовій глаукомі, артеріальна гіпертензія, стенокардія, виражений атеросклероз, феохромоцитома, тиреотоксикоз, цукровий діабет,.

 

Особливі застереження.

Не перевищувати рекомендоване дозування. Пацієнтам, які страждають на захворювання серцево-судинної системи, артеріальну гіпертензію, гіпертиреоз препарат слід призначати з обережністю. Довготривале застосування протинабрякового засобу  для носа може призвести до послаблення його дії. Зазвичай для усунення симптомів риніту при лікуванні оксиметазоліном достатньо 3 днів. Якщо за цей період симптоми не зникнуть, слід проконсультуватися з лікарем. Використання одного і того ж флакона декількома особами одночасно може призвести до поширення інфекції.

Застосування у період вагітності або годування груддю. У період вагітності і годування груддю препарат слід застосовувати тільки після ретельної оцінки співвідношення ризику для матері / користь для плода (дитини).

Здатність впливати на швидкість реакції при керуванні автотранспортом або роботі з іншими механізмами. Після тривалого застосування препарату в дозах, що перевищують  рекомендовані, не можна виключити загальний вплив на серцево-судинну систему та центральну нервову систему. У таких випадках  здатність керувати транспортним засобом та обладнанням може знизитися.

- Діти. Не призначають дітям віком до 2 років спрей 0,025% та 0,05%, дітям віком до 6 років спрей 0,05%.

Спосіб застосування та дози.

Дорослі і діти віком  від 6 років (спрей 0,05%).

Діти віком від 2 до 6  років (спрей 0,025%).

По 1 впорскуванню у кожний носовий хід 2-3 рази на день. 

Препарат слід застосовувати не довше 5-7 днів. За необхідністю подовжити лікування можна тільки після консультації з лікарем.

Для того, щоб правильно зробити впорскування, слід зняти захисний ковпачок, тримати розпилювач вертикально, різко натиснути  на розпилювач. Під час впорскування слід вдихнути невелику кількість повітря через ніс, що сприяє оптимальному введенню оксиметазоліну.

 

 

Передозування. Симптоми (після передозування або випадкового прийому внутрішньо): звуження зіниць, нудота, блювання, ціаноз, підвищення температури, тахікардія, аритмія, колапс, судинна недостатність, артеріальна гіпертензія, дихальні розлади, набряк легенів, зупинка серця; крім цього, можуть виникнути психічні розлади, а також пригнічення функцій центральної нервової системи, які супроводжуються сонливістю, зниженням температури тіла, брадикардією, артеріальною  гіпотензією,  зупинкою дихання та можливим розвитком коми.

Лікування при  передозуванні:

промивання шлунка, прийом активованого вугілля, вентиляція легень. При зниженні артеріального тиску необхідно застосовувати фентоламін. Не слід приймати вазопресорні засоби.   При необхідності показана протисудомна терапія.

Побічні ефекти. Завичай Ринофлю, спрей, переноситься добре.

При тривалому застосуванні можуть виникнути: печіння, подразнення слизової оболонки, поколювання та сухість у носі, чхання, гіперсекреція.

Системні ефекти, які частіше розвиваються у пацієнтів з підвищеною чутливістю до адреноміметиків: порушення сну, збудження, підвищена тривожність, запаморочення, головний біль, відчуття серцебиття, нудота, підвищення артеріального тиску.

Інші поодинокі ефекти: тахіфілаксія, реактивна гіперемія та атрофія слизової оболонки носа (при тривалому безконтрольному застосуванні). 

Взаємодія з іншими лікарськими засобами та інші види взаємодій.

Сумісне призначення інших судинозвужувальних лікарських засобів підвищує ризик розвитку побічних ефектів.

При одночасному застосуванні блокаторів МАО і трициклічних антидепресантів можливе підвищення артеріального тиску.

 

Термін придатності. 3 роки.

 

Умови зберігання. Зберігати при температурі не вище 25 °С в недоступному для дітей місці.

Упаковка. По 10 мл у флакон із темного скла; по 1 флакону у картонній коробці.

 

Категорія відпуску. Без рецепта.

Додаткова інформація

  • Title: - інструкція, показання, протипоказання, виробник, лікарська форма, побічні дії, передозування, склад лікарського препарату